tr
Kurumsal

Hakkımızda

Tarihçe

Bandırma’nın, M.Ö 8. ve 9. yüzyıllar arasında, Kapıdağ yarımadasındaki Kyzikos şehri ile aynı dönemde kurulduğu düşünülmektedir. Bir balıkçı köyü olan ve Kyzikos şehir devletinin limanı olarak da kullanılan Bandırma, o yıllarda “Güvenilir Liman” anlamına gelen PANORMOS olarak anılıyordu. Limanın temellerine etüt ve proje şeklinde 1952 yılında, inşasına ise 1963 senesinde başlanmıştır. Belediye tarafından işletilmekteyken 1969 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile TCDD’ye devredilen Bandırma Limanı’nda 1972 yılında kılavuzluk hizmetleri verilmeye başlanmıştır.

Çelebi Bandırma Limanı

Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsalarının da azınlık hisselerine sahip olduğu Bandırma limanının işletme hakkı, 18.05.2010’da TCDD tarafından Çelebi Holding A.Ş.’ye devredilmiştir.

Çelebi Holding ile birlikte limanda ekipman ve yeniden yapılanma yatırımlarına hız verilmiş, kurumsal kimlik çalışmaları tamamlanmış ve liman Port of Bandırma markasıyla hizmete başlamıştır.

Hinterland

Türkiye’nin iş ve sanayi merkezi olan İstanbul‘a ve ticari açıdan büyük önem taşıyan Güney Marmara ve Ege Bölgesi‘ne olan bağlantıları ile Bandırma limanı, Marmara Denizi‘nin güney kıyısında özgün bir konuma sahiptir.

Marmara Denizi’nin güney kıyısında konuşlanan Bandırma limanı, Marmara Bölgesi’nin dökme yük ithalatı ve ihracatı kapılarından biridir. Modern bir altyapıya sahip olan liman, demiryolu ve karayolu bağlantıları ve geniş liman içi stoklama sahaları sayesinde Türkiye dış ticaretinin dinamosu olan Güney Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerine en yüksek faydayı sağlayabilecek liman olarak görülmektedir.

Bölgenin en uzun rıhtım uzunluğuna sahip limanı olan Bandırma limanı, dökme yük, genel yük, konteyner, sıvı yük ve Ro-Ro gemilerine liman hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetlere ek olarak aynı zamanda otomotiv ihracat limanı olarak da hizmet vermesi planlanan Bandırma limanı, Türkiye’nin gelişme potansiyeli yüksek limanları arasında yer almaktadır.

Bandırma limanının sahip olduğu tüm rıhtımlar geçici depolama rejimine tabi gümrüklü alandır.