tr
Çelebi Bandırma Limanı’nı devraldı.

Haberler

Geri dön

Çelebi Bandırma Limanı’nı devraldı.

Çelebi Holding iştiraki Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği A.Ş., TCDD Bandırma Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkını Ankara’da imzalanan sözleşme ile devraldı.

Çelebi’nin beş yıl içinde 50 milyon dolar yatırım yapacağı Bandırma Limanı, Güney Marmara ve İç Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı olacak.

Yer hizmetleri, gıda, turizm, havaalanı inşası ve işletmeciliğinin yanı sıra liman ve marina işletmeciliği konularında uzmanlaşmış, hizmet sektörünün önde gelen şirketlerinden Çelebi Holding, 175,5 milyon dolar tutarındaki en yüksek teklifi sunarak, 16 Mayıs 2008′de kazandığı TCDD Bandırma Limanı ihalesinin devir sözleşmesini imzaladı. Bandırma Limanı’nın 36 yıl için işletme hakkının devrine ilişkin sözleşme, ihale sonrası sürecin tamamlanmasının ardından Ankara’da düzenlenen törenle; Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından imzalandı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Can Çelebioğlu, Bandırma Limanı’na önümüzdeki beş yıl içerisinde 50 milyon dolarlık yatırım yaparak, hizmetlerini çeşitlendireceklerini ve gelecek on yılda Bandırma’yı 11 milyon ton dökme ve genel yükün, 300 bin TEU konteynırın ve 200 bin aracın elleçlendiği bir liman haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Çelebioğlu, Bandırma Limanı’nın ulaşacağı bu hacimle, bölgesinin en önemli lojistik merkezlerinden biri haline geleceğini ve yaratacağı yeni iş alanları ile Bandırma yöresinin hem ekonomik hem sosyal kalkınmasında büyük rol oynayacağını da sözlerine ekledi.

Antalya Limanı’nın ardından Bandırma…

Çelebi’nin 2006 yılında Antalya Limanı işletmesini bir ortaklık yapısı ile üstlenmesiyle başlayan süreçte, şirketin ortaya koyduğu performansla liman yönetimindeki başarısını kanıtladığını söyleyen Çelebioğlu, son iki yıl içinde gerçekleşen yolcu, konteynır, genel kargo ve dökme yük taşımacılığı ile Antalya Limanı’nın bugün bölgenin önde gelen limanlarından biri haline dönüştüğünün altını çizdi. “Bu başarı Çelebi’yi marina işletmeciliği konusunda da teşvik etti. Marinayı devraldıktan hemen sonraki bir sene içinde yaptığımız yatırım ve iyileştirmelerle bugün, eski konumuyla kıyaslanması mümkün olmayan, pırıl pırıl, örnek ve uluslararası düzeyde bir tesis haline getirdiğimiz Çelebi Marina Antalya’yı işletmenin onurunu yaşıyoruz.” Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında, Çelebi’nin Bandırma Limanı’nı devralmasının, başta istihdam olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Yıldırım, “Çelebi Grubu, zaman içinde yapacağı yatırımlarla Bandırma Limanı’nın kapasitesini birkaç kat artıracaktır” diyerek, Çelebi Holding yetkililerine teşekkür etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin toplam dış ticaretinin %85′inin limanlar üzerinden yapıldığını vurgulayarak, Çelebi’nin havacılıkta olduğu gibi liman işletmeciliği alanında da dünya markası olabileceğine dikkat çekti.

Projenin finansmanı, UniCredit Bank AG ve Yapı Kredi Bankası’nın oluşturduğu konsorsiyumun, Çelebi’nin kullanımına sunduğu uzun vadeli proje ve yatırım kredileri ile sağlandı. Son yıllarda ülkemizde kullandırılan en uzun vadeli proje finansmanı kredisi olan bu 14 ay vadeli kredi, Çelebi Grubu’na ve projeye duyulan güvenin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği’nin azınlık hissedarı olan Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsası, bölge sanayicilerinin Bandırma Limanı’nı etkin bir şekilde kullanmasının teşvik edilmesini ve bölge halkı ile yerel kamu kurumlarıyla işbirliği sağlanmasını koordine edecek.